Kommenteeri

Põletiku vastu toidu abiga.

Põletik võib põhjustada või süvendada krooniliste ja degeneratiivsete haiguste valu. Kui oled ülekaaluline või rasvunud, tunned tõenäoliselt rohkem valu kui sama seisundiga inimene, kellel on tervislikum kaal, sest põletik on muu hulgas tugevalt seotud keharasvaga.

Muidugi, võid võtta valuvaigisteid, kuid toitumise muutmine, süües regulaarselt põletikuvastaseid toite, on loomulikum viis valu leevendamiseks ja ka suurte ravimiannuste võimalike kõrvaltoimete vältimiseks.


Probiootilised toidud, nagu jogurt, värske hapukapsas, jt. võivad sinu soolestiku taasasustada heade bakteritega.
Ütle “Jah” probiootikumidele ja prebiootikumidele


Seedetraktis elav tervislike bakterite looduslik populatsioon, mida tuntakse soolestiku mikrobioomina, aitab tavaliselt võidelda põletiku ja muude probleemidega soolestikus. Ebatervislik toitumine või sellised ravimid nagu antibiootikumid võivad mikrobioome muuta ja kahjustada.

Probiootilised toidud elusate ja aktiivsete bakterikultuuridega, näiteks jogurt, keefir, värske hapukapsas, võivad aidata sinu soolestikku tasakaalustada ja taasasustada “heade” bakteritega, taastades sinu mikrobioomi tervise. Toiduained nagu banaanid, kaerahelbed, kaunviljad sisaldavad „prebiootikume“ – aineid, mis aitavad probiootikume toita, seega on need sama olulised põletikuvastases dieedis.

Ütle “Ei” lisatud suhkrule
Magustatud, töödeldud, vähese kiudainesisaldusega toidud, nagu näiteks koogid, kommid ja karastusjoogid, on kõrge glükeemilise indeksiga. Glükeemiline indeks näitab, kui kiiresti erinevad toidud sinu veresuhkru taset tõstavad. Uuringud on näidanud, et madala glükeemilise indeksiga dieet aitab vähendada kroonilist põletikku, samuti parandada insuliinitundlikkust ja rasvade ainevahetust.

Madala glükeemilise indeksiga dieet aitab vähendada kroonilist põletikku.
Suure kiudainesisaldusega dieet – see, mis sisaldab päevas vähemalt 25–35 g kiudaineid – on seotud madalama kehamassiindeksiga (KMI), mis on omakorda seotud C-reaktiivse valgu tasemega, mis on põletikumarker veres.

Kiudained käärivad ka seedetraktis, toites ja tasakaalustades soolestikus “häid baktereid”, mis on samuti seotud vähenenud põletikuga. Lisa aja jooksul aeglaselt oma toidule täiendavaid kiudaineid ja ole ettevaatlik, kui sul on Crohni tõbi, haavandiline koliit või muud seedetrakti probleemid. Liiga palju kiudaineid võib seedetrakti sümptomeid halvendada.


Mine kalale
Omega-3 rasvhapped – rasva tüüp, mida leidub märkimisväärses koguses rasvastes kalades nagu lõhe, heeringas, makrell ja tuunikala – vähendavad teadaolevalt põletikku, liigesevalu ja -jäikust. Loomkatsed näitavad, et oomega-3 võib vähendada ka käärsoole kahjustusi ja põletikku põletikulise soolehaiguse korral ning parandada põletikku ja kopsufunktsiooni lapseea astma korral. Lisaks rasvastele mereandidele võib sinu organism toota omega-3 rasvhappeid teisest eeterlikust õlist, mida leidub linaseemnetes, linaseemneõlis, chia seemnetes ja kreeka pähklites ning vähestes kogustes paljudes köögiviljades.


Põletikust põhjustatud valu vastu võitlemisel võib toit olla võimsaks relvaks
Kaalulangus võib viia valu vähenemiseni

Madala glükeemilise indeksiga dieet aitab vähendada kroonilist põletikku.

Täisteraviljad, kaunviljad ja mõned puuviljad on head kiudaine allikad
Suure kiudainesisaldusega dieet – see, mis sisaldab päevas vähemalt 25–35 g kiudaineid – on seotud madalama kehamassiindeksiga (KMI), mis on omakorda seotud C-reaktiivse valgu tasemega, mis on põletikumarker veres.

Kiudained käärivad ka seedetraktis, toites ja tasakaalustades soolestikus “häid baktereid”, mis on samuti seotud vähenenud põletikuga. Lisa aja jooksul aeglaselt oma toidule täiendavaid kiudaineid ja ole ettevaatlik, kui sul on Crohni tõbi, haavandiline koliit või muud seedetrakti probleemid. Liiga palju kiudaineid võib seedetrakti sümptomeid halvendada.

Rasvased kalad nagu lõhe ja tuunikala, samuti linaseemnetes, chia seemnetes ja kreeka pähklites leiduv õli on head Omega 3 allikad.

Toiduvalmistamiseks ja salatikastmeks kasuta neitsi- ja ekstra-neitsioliiviõli.
Õlita

See, mis tervislikke toiduõlisid vähem tervislikest sortidest eraldab, on erinevat tüüpi rasvhapete koostis ja see, kui hästi need rasvhapped tasakaalustavad muid toidurasvu. Toiduvalmistamisel kasutatavatest õlidest on oliiviõli – eriti neitsioliiviõli ja ekstra-neitsioliiviõli – põletiku ohjamisel ja tervise edendamisel ületamatu. Neitsioliiviõli sisaldab fütokeemilist ainet oleokantooli, mille põletikuvastane toime on sarnane mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite, näiteks ibuprofeeniga. Pähklitest ja avokaadost pärit õlidel on ka põletikuvastased omadused.

Hangi rohkem magneesiumi

Magneesiumipuudust seostatakse süsteemse põletikuga. Headeks magneesiumi allikateks on: pähklid, tumedad lehtköögiviljad, oad, täisteratooted, jogurt ja avokaado.

Värvi oma taldrik

Kollased, oranžid ja punased puuviljad ja köögiviljad, nagu porgandid, tomatid, arbuus ja virsikud saavad oma sügavad värvid fütokemikaalide rühmast, mida nimetatakse karotenoidideks. Karotenoide on ohtralt ka tumerohelistes lehtköögiviljades. Lisaks toidule värvi lisamisele toimivad karotenoidid ka antioksüdantidena, mis aitavad võidelda haigustega rakkude tasemel. Uuringute kohaselt vähendab kõrge karotenoidisisaldusega dieet kesknärvisüsteemi põletikku. Lükopeen – karotenoid, mida leidub suurtes kontsentratsioonides arbuusides ja tomatites, võib kaitsta ka vananemisega seotud ajuhaiguste eest.

Lisa kommentaar

Email again: